Uitgelicht: Augustanahof, Bos en Lommer, Amsterdam
15391
post-template-default,single,single-post,postid-15391,single-format-standard,bridge-core-3.1.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Uitgelicht: Augustanahof, Bos en Lommer, Amsterdam

Annemike van der Meiden, één van de bewoners: ’In de zomer van 2017 ging de woongemeenschap Augustanahof van start met 16 mensen variërend van 25 tot 94 jaar. In de afgelopen jaren overleden twee mensen, met een afscheid vanuit de hofkamer, kwamen er zes nieuwe bewoners bij, werd de hofkamer voor één huwelijk trouwlocatie en volgden drie jonge gasten in de gastenkamer van Spirit elkaar op.

Vanaf het begin kregen we veel bezoek van diverse (groepen) mensen die razend nieuwsgierig en zeer enthousiast waren over hoe de Augustanahof tot stand gekomen was en functioneerde. Zelf groeiden we naar elkaar toe en genoten van de samenkomsten voor het zondagse avondgebed, de koffieochtenden, de eetgroep en de tuinactiviteiten, het maandelijks samen eten of vergaderen en allerlei activiteiten die of door anderen of door onszelf werden georganiseerd. In de buurt is er veel waardering voor de Augustanahof, zoals ook voor het luiden van de klok ieder zondag en bij speciale gelegenheden.  Op koude winterdagen gebruiken we fleecedekens in de kapel en tijdens grote hitte brengt het gebouw ons verkoeling in de hofkamer.

En toen kwam de coronacrisis, met de opdracht anderhalve-meter afstand te houden van elkaar. In het begin dreigde onenigheid, omdat sommigen zich niet altijd strikt hielden aan de regels en anderen zich daar druk over maakten uit bezorgdheid voor de ouderen. Daarin is een redelijke balans gevonden en ons gebouw biedt met de diverse ruimten en brede gangen alle mogelijkheid om voldoende afstand te houden.

Sinds twee weken is de kapel iedere dag een uur geopend voor wie een kaarsje wil aansteken. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Tijdens de crisis is de gewoonte gegroeid om iedere vrijdagavond samen, dat wil zeggen ieder thuis, soep te eten die door een van ons wordt bereid.

Zondag 3 mei werd het avondgebed buiten in de hoftuin gehouden, wat leidde tot veel positieve reacties in de buurt. Zo hopen we de crisis goed door te komen en zijn we blij met ons prachtige gebouw.’